Endüstri Mühendisliğinin Tanımı;

Her endüstri mühendisinin duyması çok muhtemel cevaplaması bir o kadar zor olan meşhur bir soru vardır. “Şimdi siz ne iş yapıyorsunuz?”. Bu sorunun zor yanıtlanmasının sebebi tanımlama zorluğu değildir keza mesleğin çok geniş çalışma alanları olduğu gibi birden fazla tanımı da bulunmaktadır;

Tanımlar

IISE – Institute of Industrial and Systems Engineers:

“Endüstri mühendisliği; insan, malzeme, bilgi, donanım ve enerjiden oluşan bütünleşik sistemlerin tasarımı, iyileştirilmesi ve kurulmasıyla ilgilenir. Bu alan; mühendislik analiz ve tasarımının ilke ve yöntemleriyle birlikte, matematiksel, fiziksel ve sosyal bilimlerdeki uzmanlaşmış bilgi ve becerilere dayanır.”

“Industrial engineering is concerned with the design, improvement, and installation of integrated systems of people, materials, information, equipment, and energy. It draws upon specialized knowledge and skills in the mathematical, physical, and social sciences, together with the principles and methods of engineering analysis and design.”

  • “Endüstri mühendisliği; insan, malzeme, makine, para ve bilgi gibi kaynakları bir araya getirerek sistemlerin tasarımı, iyileştirilmesi ve kurulmasıyla ilgilenen mühendislik dalıdır.”
  • “Endüstri mühendisliği, üretim ve hizmet süreçlerinin daha hızlı, daha ucuz, daha kaliteli ve daha güvenli yürütülmesini sağlayan bir mühendislik disiplinidir.”
  • “Karmaşık sistemlerin analizini, modellenmesini, optimizasyonunu ve entegrasyonunu sağlayan, sistem odaklı bir mühendislik dalıdır.”
  • “İşletme yönetimiyle mühendislik bilgilerini birleştirerek stratejik karar süreçlerine katkı sağlayan bir mühendislik alanıdır.”
  • “İsrafı ortadan kaldırmayı, sürekli iyileştirmeyi ve değer yaratmayı amaçlayan süreç mühendisliğidir.”
  • “Her şeyin daha iyi, daha hızlı ve daha verimli olmasını sağlayan mühendislik dalıdır.”

Bu tanımların ilki matematiksel ve bilimsel temele dayalı bütünsel bir yaklaşımı öne çıkarmaktadır. Diğerleri ise farklı disiplinlere yönelik bakışı içermektedir. Endüstri mühendisliğinin bu kadar fazla çalışma alanı ve tanım sahip olmasının avantaj yarattığı durumlar olmasının yanı sıra dezavantajları da bulunmaktadır;

Avantajlar;

  • Endüstri mühendislerinin birçok farklı sektörde ve iş tanımında çalışması olasıdır, bu durum iş arama sürecinde olumlu bir durum olarak yansıyacaktır.
  • Endüstri mühendisliği alanında eğitim alan kişiler farklı disiplinlerde bilgi sahibi olur, bu durum kişilerin genel kültür ve teknik bilgi açısından gelişimini destekler.
  • Farklı disiplinlerde bilgi sahibi olunması durumu kişisel özelliklerin yeterliliği ile birleşebilirse sağlıklı ve doğal yönetici adayı bireylerin yetişmesi olasıdır.

Dezavantajlar;

  • Farklı disiplinlerde bilgi sahibi olmak bir konuda derinlemesine uzman olmanın önünde engel olacaktır.
  • Yazılım, makine veya inşaat mühendisliği gibi fiziksel veya görsel çıktısı olan alanlara karşın endüstri mühendisliği daha çok süreç ve sistem geliştirmeye odaklanır. Bu da bazen yapılan işin görünürlüğünü azaltabilir.
  • İş süreçlerini analiz etmek ve verimliliği artırmak sürekli gelişime açık bir alandır. Hatta gelişime açıklıkta öte sistem ve süreçleri oluşturan her öge değiştiğinde sistem ve sürecin tamamına bu değişime uygun olarak güncelleme gerektirebilir. Bu durum zamanla sistem ve süreç yönetenler üzerinde baskı ve yılgınlık yaratabilir.

Her meslek dalının avantaj ve dezavantajları olması olası ve normal bir durumdur. Önemli olan dezavantajlı durumlar için önlemler alınarak olumsuz senaryoların önüne geçmektir.  Peki siz bu kadar esnek ama soyut bir alanda çalışmaya ve bu dezavantajları elimine edecek stratejileri uygulamaya hazır mısınız?

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir